Keuzes

“Choosing a path meant having to miss out on others. She had a whole life to live, and she was always thinking that, in the future, she might regret the choices she made now.” – Paulo Coelho, Brida

Afgelopen weken had ik gesprekken met verschillende mensen, en van deze gesprekken zijn twee zinnen blijven doormalen in mijn hoofd.

De eerst was: “maar jij hebt gekozen voor je scheiding, dat is anders.” (Dit was in vergelijking met de situatie van de vriend waarmee ik in gesprek was).

De andere kwam van iemand die ik oppervlakkig ken, maar die zei: “ik vind het zo’n vreemde keuze om te scheiden, met twee kleine kinderen.

In beide gevallen raakten deze uitspraken me ergens, deden ze me nadenken. Over de keuzemogelijkheid. Want dat gevoel heb ik helemaal niet. Inderdaad, ik heb de beslissing genomen om uit de relatie te stappen. Maar ik had geen keuze. Ik had al alles uit de kast gehaald om het te laten werken, om oplossingen te vinden, om manieren te vinden om toch verder te kunnen gaan als gezin. Maar al die middelen waren opgebruikt. Al mijn energie was opgebruikt. De keuze ging tussen blijven en er onderdoor gaan en weg gaan en timmeren aan de weg voor mijn kinderen en mezelf.

Wanneer dat je mogelijkheden zijn, dan heb je geen keuze. Dan moet je een beslissing nemen, maar dan heb je geen keuze.

Ik heb dan ook heel sterk het gevoel dat mijn scheiding me is overkomen. Dat is hoe het leven gelopen is, en ik heb er alles aan gedaan wat binnen mijn macht lag om een scheiding te voorkomen. En dat is me niet gelukt. Jammer, maar ik heb hier niet voor gekozen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat niemand kiest om te scheiden. Zelfs wanneer je zelf de beslissing neemt, kies je er niet voor. Niemand stapt in een relatie om die te zien eindigen, niemand start een gezin met als toekomstbeeld om te gaan scheiden. Het overkomt je, dat is hoe het leven loopt. Zelfs wanneer je kiest om met iemand anders verder te gaan, ook dat is iets wat je overvalt. Het gebeurt. Niemand vraagt er om, niemand is ooit een relatie begonnen om ergens onderweg verliefd te worden op iemand anders. Niemand heeft ooit besloten om van iemand te houden voor maar een bepaalde tijd.

Scheidingen zijn pittig, het is een achtbaan vol emotie, het is je leven herbeginnen wanneer je verlangt naar settelen. Het is de grootste pijn van je leven doormaken en geen partner hebben die je daarin steunt. (Of net een breuk verwerken terwijl je een nieuwe relatie probeert op te bouwen). Het is een lastig proces en het is hartverscheurend. Het is een tweede leven opbouwen op de assen van je vorige leven. Mensen nemen de beslissing om te scheiden, maar niemand kiest hiervoor.

Hou dat in gedachten wanneer je praat over en met gescheiden mensen. Het is deze persoon overkomen. En voor het geval je zelf door een scheiding gaat of gegaan bent: het maakt niet uit wie de beslissing genomen heeft, uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje en zitten we allemaal aan de toog van café Het Gebroken Hart. Laten we dan vooral naar elkaar luisteren en elkaar ondersteunen. Want net de mensen die samen aan die toog zitten, zijn de mensen die elkaar het beste begrijpen.

(Schol!)

3 gedachten over “Keuzes

  1. “Het is je leven herbeginnen wanneer je verlangt naar settelen.”

    En alles opnieuw opbouwen, terwijl iedereen in je omgeving net volop bezig is met dat settelen.
    Ga terug naar start. U ontvangt geen geld.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.